Петте најбогати луѓе во светот ги удвојуваат своите пари додека најсиромашните стануваат посиромашни

17

Петте најбогати луѓе во светот го зголемија своето богатство повеќе од двојно на 869 милијарди долари (681,5 милијарди фунти) од 2020 година, додека најсиромашните 60 отсто во светот, речиси пет милијарди луѓе, станаа уште посиромашни.

Составен врз основа на податоците од истражувачката компанија Wealth X, се наведува дека комбинираното богатство на првите пет најбогати луѓе во светот, Илон Маск, Бернард Арно, Џеф Безос, Лери Елисон и Марк Цукерберг, пораснало за 464 милијарди долари или 114 отсто од 2020 година. Во истиот период, вкупното богатство на најсиромашните 4,77 милијарди луѓе – кои сочинуваат 60 отсто од светската популација – реално се намали за 0,2 отсто.

Нивното богатство и глобалната сиромаштија беа објавени во извештај на Оксфам, а извештајот доаѓа додека најбогатите луѓе во светот се собираат во Давос, Швајцарија, на годишниот состанок на политичките лидери, корпоративните директори и супербогатите на Светскиот економски форум.

Извештајот предвидува дека јазот меѓу богатите и сиромашните веројатно дополнително ќе се зголеми, што ќе доведе до тоа светот да го круниса својот прв милијардер во рок од една деценија. Истовремено, се предупредува дека ако продолжат сегашните трендови, сиромаштијата во светот нема да биде искоренета уште 229 години.

Истакнувајќи го драматичното зголемување на нееднаквоста поради пандемијата на коронавирус, Оксфам рече дека светските милијардери се побогати за 3,3 трилиони долари (2,6 трилиони фунти) отколку во 2020 година, при што нивното богатство расте со три пати поголема стапка на инфлација.