Pfizer, BioNTech и Moderna заработуваат 1.000 долари на секунда

25

Pfizer, BioNTech и Moderna прават комбиниран профит од 65.000 долари секоја минута, благодарение на нивните вакцини за Ковид-19. Ова покажува анализа на Народната алијанса за вакцини, цитирана од светските агенции.

Алијансата е коалиција на организации кои се борат за поширок пристап до вакцините. Во моментов, најсиромашните земји во светот сè уште имаат најограничен пристап до вакцините на фармацевтските гиганти.

Додека Pfizer и BioNTech предале помалку од процент од нивните вкупни испораки во сиромашните земји, Moderna обезбеди вакцини со стапка од 0,2%. Во моментов, 98 отсто од луѓето во земјите со ниски приходи не се целосно вакцинирани.

Во позадина на ова, вчера стана јасно дека Pfizer ќе дозволи лекот развиен од компанијата против Ковид-19 да се произведува и продава поевтино во сиромашните земји, објави Блумберг.

Според договорот, Pfizer ќе додели бесплатна лиценца за својот нов лек на Medical Patent Pool, непрофитна организација поддржана од ОН, во договор што ќе им овозможи на производителите да ја подлиценцираат. На овој начин тие ќе ја добијат тајната формула на компанијата и ќе можат да го продаваат лекот за употреба во 95 земји во развој, главно во Африка и Азија.

За вакцините, сепак, тоа во моментов не е случај. Компаниите ги продадоа повеќето од нивните дози на вакцини на богатите земји, оставајќи ги нациите со ниски приходи во неволја, изјавија од Народната алијанса за вакцини (PVA), коалицијата која се бори за поширок пристап до вакцините за Ковид-19.

Се проценува дека трите компании ќе остварат профит пред оданочување од 34 милијарди долари оваа година, со повеќе од 1.000 долари во секунда, 65.000 долари во минута или 93,5 милиони долари дневно.

Уште во јули оваа година, Тедрос Аданом Гебрејесус, генерален директор на Светската здравствена организација, ги опиша резервите на вакцини како „шокантна нерамнотежа“. Според него, неприфатливо е производителите да снабдуваат доминантно богати земји.

Според извршниот директор на Pfizer, Алберт Бурла – Тедрос зборува „емотивно“.

Во меѓувреме, Белата куќа ги повика сите членки на Светската трговска организација (СТО) да го поддржат укинувањето на интелектуалната сопственост за вакцините за Ковид-19.

Европската унија предложи серија мерки кои ќе им овозможат на земјите во развој да ги користат постоечките трговски инструменти за да го прошират својот производствен капацитет.

Против предлогот се спротивставија и Обединетото Кралство, Швајцарија и Норвешка.