Pfizer инвестира 100 милиони евра во фабрика за биотехнологија во Хрватска

23

Фармацевтскиот производител Pfizer објави дека започнал со изградба на фабрика за биотехнологија вредна 100 милиони евра во близина на хрватскиот главен град Загреб. Ова е една од најголемите западни инвестиции во земјата, која во 2023 година официјално влегува во еврозоната.

„Ги проширивме нашите инвестиции во Хрватска. Почнавме да работиме на изградба на нова, високотехнолошка производствена фабрика во Савски Мароф, во близина на Загреб, со инвестиција од околу 100 милиони евра, кои доаѓаат од партнерство со шведската меѓународна биофармацевтска компанија SOBI и Pfizer CentreOne“, рече Франческа Русо – виш менаџер во Pfizer, цитирана од SeeNews.

Фабриката ќе произведува иновативни лекови за лекување на ретки болести, кои ќе се извезуваат на 50 пазари ширум светот.

Производната база ќе биде опремена со високо развиени технологии и ќе се простира на речиси 4.000 квадратни метри и ќе опфати 11 хектари.

„Pfizer е главната компанија што инвестира во изградбата на новата фабрика, но SOBI има купопродажен договор со Pfizer за локацијата, така што SOBI не прави директна инвестиција, туку го испорачува лекот Anakinra“, рече Мет Тут, глобален директор. комуникации на SOBI.

Anakinra се користи самостојно или во комбинација со други лекови за лекување на ревматоиден артритис.

Според апликацијата, новата фабрика ќе започне со работа до 2024 година.