Pfizer очекува 33 отсто помал приход оваа година од лани

28

Pfizer, производителот на вакцини против Ковид-19 и други лекови, очекува приходите да се забават оваа година по рекордниот раст во 2022 година, пренесува dpa. Pfizer ја зголеми нето добивката во 2021 година за 43 отсто на 31,3 милијарди долари во 2022 година, но таа ќе биде помала оваа година.
Приходите за 2022 година беа 100,3 милијарди долари, што е рекордна сума за една американска фармацевтска компанија. Ова вклучува оперативен раст од 30 проценти, се вели во соопштението на компанијата.

Добрата продажба на лекот за ковид-19 паксловид е исто така одговорна за зголемувањето на приходите и профитот.

Сепак, компанијата предвиде дека растот на приходите ќе забави на 67 до 71 милијарди долари оваа година бидејќи ширењето на коронавирусот забавува и многу земји имаат големи залихи на вакцини и лекови.

Прилагодената заработка по акција, без еднократните трошоци и приходите, се зголеми за 62 отсто минатата година на 6,58 долари во 2021 година, а Pfizer очекува само помеѓу 3,25 и 3,45 долари оваа година.

Акциите на Pfizer првично паднаа за 0,48 отсто на 43,34 долари по објавувањето на заработката.

Фото: Facebook