Pfizer: Патентирани лекови достапни по непрофитна цена во 45 земји

15

Фајзер ќе ги направи сите свои патентирани лекови, вклучително и Пакловид за лекување на Ковид-19 и Ибранс за рак на дојка, достапни по непрофитна цена за 45-те најсиромашни земји во светот, објави денеска американскиот производител на лекови.

Во планот се наведува дека планот вклучува 23 патентирани лекови во целосна сопственост на Фајзе“, вакцини за заразни болести, лекови за одредени видови на рак, ретки болести и воспалителни болести, пренесува Reuters.

Продажбата на патентираните лекови и вакцини на Фајзер по непрофитна цена е планирана за 27 земји со ниски приходи и 18 земји со ниски приходи опфатени со програмата „Договор за поздрав свет“, која го покрива најголемиот дел од Африка и поголемиот дел од Југоисточна Азија.