Pfizer потпиша договор со Seagen вреден 43 милијарди долари

20

Фармацевтската компанија Pfizer постигна договор со биотехнолошката компанија Seagen во вредност од околу 43 милијарди долари што ќе го подобри нејзиното портфолио за онкологија. Производителот на лекови се подготвува за остар пад на продажбата на производи за лекување на вирусот Ковид-19.

Pfizer се обидува да го ублажи влијанието на очекуваниот пад на приходите од 17 милијарди долари до 2030 година поради истекот на патентите за ексклузивни лекови и падот на побарувачката за производите „Ковид-19“.

Производителот на лекови очекува повеќе од 10 милијарди долари продажба  од Seagen во 2030 година.

Компаниите очекуваат да го затворат договорот кон крајот на 2023-та или почетокот на 2024-та година.