Пичаи најави нови отпуштања во Google

11

Извршниот директор на Гугл, Сундар Пичаи, ги предупредува вработените дека претстојат нови кратења на работни места оваа година, бидејќи компанијата продолжува да ги фокусира инвестициите во области како што е вештачката интелигенција.
Во меморандумот со наслов „Приоритети за 2024 година и пошироко“ што вработените го добија во средата вечер, Пичаи рече: „Имаме амбициозни цели и ќе инвестираме во нашите големи приоритети оваа година“. Во меморандумот, добиен од CNBC, Пичаи рече дека раководството на компанијата се подготвува да ги сподели своите цели за вештачка интелигенција за оваа година и ќе ги објави своите OKR (цели и клучни резултати) за 2024 година .

„Реалноста е дека треба да донесеме тешки одлуки за да создадеме капацитет за оваа инвестиција“, напиша Пичаи. За некои тимови, тоа значи елиминирање на улогите, што вклучува „отстранување на слоеви за да се поедностави извршувањето и да се зголеми брзината“, додаде тој.

The Verge прв го објави меморандумот. Портпаролот на Google не одговори веднаш на барањето за коментар.

Последните пораки на Пичаи сигнализираат дека продолжија кратењето на трошоците во Google по повеќекратните кругови на отпуштања кои започнаа во јануари 2023 година, кога компанијата објави дека укинува 12.000 работни места, или приближно 6% од својата работна сила со полно работно време. Google исто така намали некои поволности, вклучувајќи лаптопи и опрема.

Откако календарот се претвори, Google укина неколку стотици дополнителни работни места во областите вклучувајќи го централното инженерство, хардверот и рекламирањето.

Пичаи во меморандумот од средата рече дека „да бидам отворен, некои тимови ќе продолжат да донесуваат одлуки за распределба на ресурсите“. Тој рече дека отпуштањата нема да бидат на иста скала како минатогодишните намалувања и „нема да влијаат на секој тим“.