PictureThis – ви овозможува да идентификувате растенија користејќи вештачка интелигенција

15

PictureThis е уште една апликација која се потпира на вештачката интелигенција за, барем во овој случај, да идентификува повеќе од 17.000 видови растенија (цвеќиња, дрвја, сукуленти, кактуси итн.) со прилично високи 98 проценти точност, што ја прави една од најдобрите апликации од овој тип.

Слично на другите апликации како оваа, таа е исклучително лесна за употреба. Сè што треба да направите е да ја насочите камерата кон смартфонот што сакате да го идентификувате и апликацијата по кратка анализа ќе понуди одговор за кој тип на растение се работи, како и дополнителни информации. На пример, дали растението е отровно за луѓето или животните.

И покрај прилично високата прецизност на идентификацијата на растенијата, треба да се има на ум дека апликацијата не е совршена (прецизното препознавање зависи од голем број параметри) и повремено ќе го пропушти точното препознавање на растенијата, но во повеќето случаи тоа е сосема точно и не е изненадувачки што го користеле повеќе од 70 милиони корисници.

Покрај идентификувањето на видот на растенијата, PictureThis нуди и некои други работи како што се серија совети за љубителите на растенијата (како да се грижат за растенијата, кога да ги наводнуваат итн.), а има и можност за споделување фотографии и следење на сите фотографирани растенија досега и да создадат сопствена виртуелна колекција на растенија.

Основната верзија на апликацијата е бесплатна, но прикажува реклами. За да се ослободите од нив и да добиете некои дополнителни опции, треба да платите годишна претплата од околу 35 евра, каде што е можно да пробате сè бесплатно седум дена.