Pivac стана еден од најголемите акционери на Podravka

55

Месна индустрија Pivac влезе во Podravkа со значителен удел. Домашната компанија Pivac стана еден од најголемите акционери на Podravka, со купување на 194.673 акции на Podravka во вредност од 90 милиони куни.  Тоа ги прави еден од 10 -те најголеми сопственици на Podravka.

За порталот Danica.hr, претседателот на Управниот одбор и ко-сопственик на Pivac, Ивица Пивац, потврди дека инвестира во акции на Podravka бидејќи имаат вишок капитал и оцени дека е исплатливо да се инвестира во тие акции.

Групацијата Pivac е во сопственост на браќата Ивица и Невен Пивац и нивниот внук Миленко. Според податоците на порталот Poslovna.hr, MI Braća Pivac минатата година оствари приход од 1,56 милијарди куни.