По повлекувањето од Русија, Мекдоналдс загуби повеќе од милијарда долари

33

Синџирот за брза храна Мекдоналдс загуби 1,2 милијарди долари поради излегувањето од рускиот пазар. Ова се наведува во финансискиот извештај за вториот квартал од 2022 година, објавен на веб-страницата на компанијата.

Според документот, вкупните трошоци на компанијата биле 4,01 милијарди долари. Ова е за четвртина повеќе од првиот квартал, а зголемувањето е резултат на загубите во Руската Федерација. Во исто време, нето добивката на Мекдоналдс е речиси преполовена на 1,19 милијарди долари.

Во март годинава американската компанија ја прекина работата на своите ресторани во Русија, а во мај најави повлекување од Руската Федерација. Подоцна бизнисот премина во рацете на бизнисменот Александар Говор.