По што се разликува лидерот од менаџерот

92

За успешна организација, потребно е да има луѓе кои играат различни улоги, така што работите ќе се одвиваат без проблеми. Некои од улогите се лесни за дефинирање, додека некои имаат збунувачки граници како што е разликата помеѓу менаџер и лидер.

Може да бидете и менаџер и лидер истовремено, но да се биде феноменален лидер не е гаранција дека ќе бидете добар менаџер и обратно. Каде е разликата?

Еве три клучни разлики помеѓу лидерите и менаџерите:

1 Лидерот се занимава со иновации, а менаџерот со администрација

Ова значи дека лидерот е оној кој доаѓа со нови идеи и ја охрабрува компанијата да размислува кон иднината. Лидерот мора да биде постојано буден и да развива нови стратегии и тактики. Мора да бидат запознаени со најновите трендови, истражувања и вештини. Од друга страна, менаџерот го одржува веќе утврденото исто така одржува контрола затоа што во спротивно би настанал неред во организацијата. Менаџерите исто така воспоставуваат цели и репери и ги анализираат, проценуваат и толкуваат резултатите. Тие исто така треба да знаат која личност е најдобра за извршување на специфична задача.

2. Лидерот инспирира, а менаџерот контролира

Лидерот ги инспирира луѓето да дадат се од себе и знае како да го постави темпото за остатокот од групата. Лидерството не е она што го прави водачот, туку она што другите го прават како одговор на неговото лидерство. Ако некој одлучи да ве следи затоа што сте ги инспирирале, тоа значи дека сте создале доверба во рамките на компанијата, и тоа е многу важно за деловна активност што брзо се менува и бара луѓе кои ќе веруваат во мисијата на компанијата.

Менаџерите настојуваат да одржат контрола над луѓето помагајќи им да развиваат способности. За подобро да го постигнат ова, менаџерите мора да ги познаваат луѓето со кои работат и да ги разберат нивните интереси и страсти.

3. Лидерите прашуваат што и зошто, а менаџерите како и кога

Ако некоја компанија има неуспех, задачата на водачот е да дојде и праша: “Што научивме од ова? Како можеме да ги користиме овие информации за да ги разјасниме нашите цели или да се подобриме?

Наместо тоа, менаџерите навистина не размислуваат за тоа што значи неуспех. Нивната работа е да прашаат како и кога и соодветно да ја завршат работата. Тие го прифаќаат стаусот кво и повеќе личат на војници. Тие знаат дека наредбите и плановите се клучни и дека нивната работа е да се фокусираат на тековните цели на компанијата.

Фото: Freepik