По зголемувањето на кредитниот рејтинг Грција очекува повеќе инвестиции

14

DBRS Morningstar го подигна кредитниот рејтинг на Грција на инвестициска оценка, што се очекува да ја зголеми довербата на инвеститорите во земјата која претходно беше зависна од помош.

И покрај низата претходни подобрувања, Грција досега не успеа да ја врати инвестициската оценка што ја изгуби на почетокот на финансиската криза 2009-2018 година што ја доведе до работ на банкрот, пишува Бета.

DBRS Morningstar во соопштението рече дека нејзината одлука во петокот да го подобри рејтингот на Грција од БББ (низок) на ББ (висок) го одразува нејзиниот став дека Атина „ќе остане посветена на фискалната одговорност, обезбедувајќи дека стапката на јавниот долг останува во надолен тренд. ” DBRS е една од четирите рејтинг агенции кои Европската централна банка ги зема предвид. Останатите – Fitch, Standard & Poors и Moody’s – ја оценуваат Грција малку под инвестициската оценка.

„Ова е многу значаен развој за нашата земја“, рече грчкиот министер за финансии Костис Хадсидакис. „Тоа значи и дополнително подобрување на условите за задолжување, повеќе инвестиции, раст и работни места“, рече тој.

За време на финансиската криза, на Грција ѝ беше потребна меѓународна помош за да не „потоне“, бидејќи намалувањето на нејзиниот кредитен рејтинг и го оневозможи пристапот до меѓународните пазари на обврзници.

За возврат, последователните влади ги намалија трошоците, ги зголемија даноците и наметнаа опсежни економски реформи во шок-терапија што предизвика длабоко незадоволство кај населението што доведе до драстичен пад на приходите и зголемување на невработеноста.