Побарувачката за литиумски батерии ќе се зголеми петкратно во САД

8

Побарувачката за литиум-јонски батерии во Соединетите Држави се очекува да порасне повеќе од пет пати до 55 милијарди долари годишно до крајот на деценијата, но сепак се очекува земјата да зависи од увозот, се додава во извештајот.

Li-Bridge работи на забрзување на развојот на синџирот на снабдување за батерии базирани на литиум, а координацијата ја води Националната лабораторија Argonne, која е финансирана од Министерството за енергетика на САД.

Побарувачката за електрични возила се зголеми во последниве години бидејќи потрошувачите кои се свесни за климата купуваат автомобили со електрични погонски единици во услови на зголемени цени на горивото. Литиум-јонските батерии кои ќе напојуваат цела палета возила во следните неколку години ќе бидат важни и за воените системи и за потрошувачката, медицинската и индустриската електроника.

Според извештајот на Ли-Бриџ, во сегашните услови американските компании и работници ќе добијат помалку од 30 отсто од вредноста на ќелиите што се консумираат во земјата. „Недостигот на значителен синџир на снабдување за литиум-јонски батерии во САД и недостатокот на безбеден пристап до енергетски материјали претставуваат сериозна закана за националната и економската безбедност на САД“, рече Ли-Бриџ.

Фото: Pixabay