Почина Џилберто Бенетон еден од основачите на модниот гигант

2

Џилберто Бенетон, еден од основачите на познатиот моден бренд  Benetton, почина на 77 годшина возраст по кратко боледување, пишува BBC.

Тој заедно со своите браќа Лучијано и Карло и сестрата Џулијана ја основаа компанијата United Colors of Benetton во Италија, во 60-тите години на минатиот век.

Фамилијата Бенетон е една од најмоќните во земјата, со бизниси во градежништвото, транспортот и угостителството.

Џилберто е заслужен за проширување на компанијата надвор од бизнисот со облека, што и донесе милијарди евра и светска слава.

Силните и светли бои на џемперите коишто беа нивен заштитен знак, ги одбележаа 80-тите и 90-тите години, како и смелите и провокативни реклами кои што ги има и денес.

Фамилијата исто така ги контролира и аеродромите во Рим.

Фото:Facebook