Почна со работа најголемата африканска рафинерија, инвеститор е нигериски милијардер

33

Најголемата нафтена рафинерија во Африка започна со производство откако нејзиното отворање беше во мирување од 2021 година.

Рафинеријата Данготе од 650.000 барели дневно може да помогне да се стави крај на зависноста на Нигерија од увоз на гориво.

Рафинеријата ја изгради нигерискиот милијардер Алико Данготе, кој рече дека се надева дека ќе има производи на пазарот овој месец, но не е јасно кога рафинеријата ќе го достигне целосниот производствен капацитет или ќе започне со преработка на бензин.

„Рафинеријата за нафта Данготе започна со производство на дизел и авионско гориво. Ова е голем ден за Нигерија. Воодушевени сме што ја достигнавме оваа значајна пресвртница“, се вели во соопштението на рафинеријата.