Подгответе се за иднината: Вештини кои ќе бидат најбарани до 2030 година

135

Каков ќе биде светот во 2030 година? Па, очигледно, никој не знае со сигурност, но Форбс дава неколку интересни предвидувања:

Според Dell, 85% од нас кои работат сега ќе работат работи кои сè уште не постојат.

Дали ќе се справиме со разорното влијание на климатските промени? Или, како што предвидуваат другите – пооптимистички – дали зголемената потрошувачка и зголемената свест ќе значат дека светот во 2030 година ќе биде позелен и почист отколку што е денес?

Можеби изгледа како долг пат до иднината, но – еве една застрашувачка мисла – за оние што ќе влезат во средно училиште оваа година, 2030 година ќе биде годината кога ќе дипломираат.

Еве ги изборот на Бернард Мар од Форбс за тоа што ќе сакаат првите дипломирани студенти во следната деценија во нивните биографии ако сакаат да ги импресионираат своите претпочитани работодавци – и на што ние останатите треба да се фокусираме за да останеме конкурентни во таква средина:

Дигитална писменост
Според WEF, повеќе од половина од работните места што ќе ги работиме во 2030 година ќе бараат разбирање на дигиталната технологија. Ова значи дека луѓето кои се способни ефективно да користат дигитални алатки и платформи за да ги решат проблемите и да создаваат вредност, ќе бидат сè повеќе барани. Оние на кои им недостасува дигитална писменост ќе бидат во сериозна неповолна положба кога станува збор за конкуренција за работни места и деловни можности до 2030 година, без оглед на тоа кој пат во кариерата ќе го изберат.

Вештачка интелигенција
Вештачката интелигенција (ВИ) и автоматизацијата ќе направат револуција во многу индустрии од сега до 2030 година.  Ова може да вклучува учење како да користите вештачка интелигенција за да ги автоматизирате рутинските и секојдневните елементи од вашата работа.

Одржливо работење
Светот ќе ги постигне своите зелени цели и ќе избегне климатска катастрофа само ако компаниите значително инвестираат во уредување на нивните операции. Ова значи минимизирање на отпадот, рециклирање каде што е можно, префрлување на зелени извори на енергија и намалување на загадувањето и емисиите на јаглерод. До 2030 година ќе се очекува сите компании да учествуваат во ова, бидејќи тоа е нивна улога и одговорност. Каква и да е вашата работа, ако им покажете на потенцијалните работодавци дека ќе го направите на почист и позелен начин од другите кандидати, ќе имате предност.

Критичко размислување и анализа
Светот ни фрла многу информации, а одвојувањето на вредното од ирелевантното – или уште полошо, погрешно – е витална вештина за иднината. Ова значи развивање на способноста за анализа и проценка на податоците, од мислења до планови и користење на вештини за критичко расудување за да се утврди дали одредени информации имаат вредност или се нешто што треба да го отфрлиме.

Управување со податоци 
Секоја индустрија станува сè повеќе водена од податоци, а светот континуирано создава побогати, поразновидни и пообилни податоци. До 2030 година, се очекува буквално сите да разберат како податоците влијаат на нашите улоги и одговорности. Како и каде да ги најдеме информациите што ни се потребни и кои алатки можеме да ги користиме за да ги анализираме, од нас се очекува да ги разбереме правилата и прописите што треба да ги следиме за да работиме со податоците фер и етички. Учењето како да се користи протокот на информации за да се завршат работите поефикасно и поефективно ќе биде високо на листата на вештини што работодавците високо ќе ги ценат во целната 2030 година.

Виртуелни работни платформи за соработка
Начинот на кој работиме се менува, а рутината на одење на работа за смена од девет до пет во канцеларија избледува во многу сектори. Ова значи дека сè повеќе се потпираме на далечински, онлајн алатки за извршување на задачи кои бараат тимска работа и соработка. Далечинската соработка бара сосема поинаков сет на вештини од седењето лице в лице околу маса или во сала за состаноци, а се појавува нов опсег на алатки за да се исполни оваа променлива динамика. До 2030 година, можеби ќе бидеме навикнати да работиме во виртуелна реалност или метаверс. Оние кои се способни да ја играат својата улога како тимски играчи додека ефективно ги здружуваат групите во овие нови средини ќе бидат посакувана работна сила.

Креативно размислување
Измислување нови начини на работа, решавање на проблемите имагинативно и откривање како работите можат да се променат на подобро – сето ова ќе биде важно за многу работни места во 2030 година, бидејќи веројатно нема да бидат преземени од вештачката интелигенција. Како што темпото на промени – поттикнато од дигиталната трансформација – се забрзува, бизнисите и организациите веројатно ќе се најдат фрлени во нови и непознати ситуации. Тоа значи дека оние кои се способни да размислуваат „надвор од кутијата“ ќе бидат неопходни за развој на иновативни решенија.

Емоционална интелигенција
Ова не е особина на личноста, како што мислат некои, туку збир на вештини кои можат да се усовршат и да се развијат за подобро да се разбере како емотивните реакции на поединецот влијаат на нивните способности и начинот на кој тие работат.

Доживотно учење
Одамна поминаа деновите кога би можеле да очекуваме дека ќе нè натераат „доживотна работа“ откако ќе завршиме со училиште и ќе работиме како практикант или асистент. Денешната брза дигитална трансформација значи дека индустриите постојано се менуваат и дека алатките или технологиите што се врвни денес ќе бидат застарени.

Лидерски способности

Доброто лидерство ја вклучува самата човечка способност да ги идентификува силните и слабите страни со цел да го истакне најдоброто кај луѓето. Без разлика дали управувате со мал проект, тим, оддел или цел бизнис, лидерските вештини се надоврзуваат на многу други вештини за кои разговаравме овде – решавање проблеми, емоционална интелигенција, креативност – за да ги водат другите кон заедничката цел на деловниот успех. Поважно, ова значи дека постигнувањето успех се прави на начин што им овозможува на сите на работа да растат, да се развиваат и да напредуваат – да се чувствуваат важни и вклучени. Поединците кои се способни да ги покажат овие лидерски квалитети секогаш ќе бидат барани – и сега и во 2030 година.

Фото: Pixabay