Подобрени прогнозите за германската економија

19

Небото над германската економија малку се разведрува: економистите од влијателниот институт Ifo во средата ја ревидираа својата прогноза за раст нагоре за плус 0,1 поен, на 1,7 отсто. Следната година инфлацијата од 2,2 отсто речиси ќе се нормализира.

Позитивна е и оценката дека Владата ќе го намали буџетскиот дефицит.

Сепак, економистите не очекуваат ништо особено добро од оваа година: прогнозата за економска рецесија од 0,1 е непроменета од декември, а пресвртот на подобро започнува откако БДП падна за 0,2 отсто во првиот квартал.

Најдоцна за половина година, растот на реалните плати, заедно со постепеното ублажување на инфлацијата, ќе ја стимулира домашната потрошувачка, оценува Ifo. Еден од столбовите на германската економија, потрошувачката ослабе под притисокот на огромните поскапувања, а „врвот на инфлацијата помина“.

Овогодинешните покачувања нема сосема да ја достигнат инфлацијата, така што во Германија се очекува реален пад на куповната моќ и во 2023 година.

Ifo го оценува трендот на буџетскиот дефицит попозитивно од пред три месеци. Тој сега предвидува минус од 1,3 отсто од БДП за оваа година, а 0,3 отсто од БДП за 2024 година. Во декември институтот очекуваше дефицит од 2,6 и 1,2 отсто, соодветно.