Поевтините е-возила ќе заземат централно место во 2024 година

38

Производителите на автомобили во Јужна Кореја и во странство ги усогласуваат своите стратегии за да се фокусираат на евтините електрични возила (ЕВ) во 2024 година, надевајќи се дека ќе ја зголемат продажбата на автомобили во услови на пад на побарувачката предизвикана од забавената глобална економија.

Kia е еден од водечките производители на автомобили, а се разликува по цените, што ќе се види годинава кога оваа автомобилска компанија го објави лансирањето на EV3 и EV4, два нови модели, со како што велат „разумен ценовен опсег од 35.000 до 50.000 долари, пренесува Korea Times.

Производителот на автомобили досега се фокусираше на продажба на модели со средна и поголема големина на ЕВ, но одлучи да ја диверзифицира својата линија на ЕВ со модели со пониски цени.

Тие проценуваат дека цената на EV3 е поверојатно да падне на опсегот од 30 милиони вони до 40 милиони вони откако купувачите ќе добијат субвенции за купување на возилото.

Hyundai Motor исто така е подготвен да претстави електрична верзија на својот најмал SUV Casper во втората половина на 2024 година, отворајќи го патот за ерата на електрични возила. Неговата цена не се очекува да надмине 30 милиони вони, што најверојатно ќе го направи најевтиниот модел на електричен автомобил во Јужна Кореја.