Поглед кон иднината: Електричен BMW сам се паркира, полни и вози до перална

61

Посетителите на неодамна завршениот саем за автомобили во Минхен можеа да видат интересна демонстрација на автоматизирано паркирање, со електричниот BMW iX во главна улога.

Видеото покажува како возачот излегува од автомобилот, а потоа ја користи апликацијата за паметни телефони за да ја започне функцијата за само-паркирање. Користејќи комбинација на сензори и камери во самото возило, како и оние што се наоѓаат на целиот паркинг, теренецот може самостојно да се движи до предвидениот паркинг простор.Потоа се активира роботска рака, со која автомобилот е поврзан со полначот преку кабел. 

На снимката може да се види како BMW се приближува до автоматизирана перална на паркинг.

Зад овој автоматизиран систем стои Bosch, кој работи на него од 2015 година.Во средината на 2017 година, во Музејот на Мерцедес во Штутгарт беше покренат автоматски систем за паркирање возила, кој работи на ист начин како што беше прикажан на саемот за автомобили во Минхен.