Походот на Apple кон проценка од 3 трилиони долари е предупредување за S&P (инфографик)

34

Apple Inc., е блиску до пазарна капитализација од 3 трилиони (3.000 милијарди) долари, а акциите на компанијата играат улога на показател во реално време за ризичното расположение кон пандемија. Ако можеме да и веруваме на историјата, оваа фаза може да навести блиска техничка корекција, како за овие акции, така и за целиот пазар, пишува Крити Гупта за „Bloomberg“.

Графиконот подолу покажува логаритамска скала на акциите на компанијата, која го мери порастот на цената во последните 4 години. Исто така, покажува кога последен пат достигнал вредност од трилион долари. Кога капитализацијата на компанијата достигна 1 трилион долари, беше проследена со неколкумесечна амортизација од речиси 40%. Откако станаа 2 трилиони, акциите изгубија 20% од својата цена во следните неколку недели.

Каскадниот ефект на овие епизоди се протега надвор од Apple. Огромниот раст на големите технолошки компании го доведе индексот S&P 500 на рекордни височини, а денес може да го достигне својот 70-ти рекорд од почетокот на годината. Но, таквите мотори на пазарот можат да доведат и до сериозна продажба. Падот на акциите на Apple по достигнувањето на границата од 1 трилион доведе до пад на пазарот во есента 2018 година. Тоа исто така помогна во колапсот на технолошките компании во септември 2020 година. Тогаш S&P 500 претрпе нестабилност поврзана со изборите.

За да стигне Apple пазарна капитализација од 3 трилиони долари, неговите акции ќе треба да се зголемат на 182,86 долари. Во вторникот изгубија околу 1% до 179 долари. Во позадина на нискиот обем на тргување оваа недела, пазарот на капитал бележи голем пораст и така следниот трилион останува блиску.

Ова се случува и покрај тоа што компанијата ги затвори своите продавници во градови како Њујорк, Лос Анџелес, Лондон и Вашингтон поради ширењето на сојот „омикрон“. Компанијата презеде сличен чекор во летото 2020 година пред вакцините да станат широко достапни. И, исто така, кога вирусот се прошири во економски важни држави како Тексас и Флорида.

Со оглед на тоа дека производите на Apple се во голема мера луксузна стока, ваквиот потег е показател за побарувачката на потрошувачите и сообраќајот во продавниците. Акциите на компанијата реагираа на овие чекори и целокупниот пазар го смета за показател за ширење на вирусот. Сега, инвеститорите повторно внимателно ги следат акциите на технолошкиот гигант.