Полнење на мобилниот телефон со допир?

3

mobile-touch-screen-display

Научникот Џунг Лин Ванг и неговиот тим на Техничкиот универзитет во Џорџија дизајнираа генератор кој ги напојува мобилните телефони со едноставно допирање на екранот. Во позадината стои трајбоелектричен ефект, а тоа е производство на електричен напон предизвикан од триење помеѓу два различни материјали.

Овој метод на “производство” на електрична енергија веќе се користи успешно во голем број на апликации, и ако работите одат како што треба, многу е веројатно дека никогаш не ќе мора да ги полниме мобилните телефони преку ѕидниот штекер.

За да се ​​зголеми нивото на триење, Ванг и неговиот тим на научници додале микроскопски предизвикувачи специјално прилагодени на листовите полимер. Резултатот од примената на уредот за производство на енергија наречена трајбоелектроник наногенератор или TENG, е производство на енергија за напојување на 1.000 LED светилки. Ванг објаснува дека производството на енергија зависи од површината на својствата на материјалите.