Полни складишта за гас во Германија

11

Германските капацитети за складирање гас се полни со капацитет, покажуваат прелиминарните податоци на Европската асоцијација за складирање (GIE). Владата проценува дека тоа е доволно за национална потрошувачка во два до три просечни студени зимски месеци.

„Одлична вест е што магацините се со капацитет од 100 отсто“, изјави претседателот на Федералната агенција за мрежни системи, Клаус Милер, пренесува Б92. Тој посочи дека Германија е подобро подготвена за зима отколку во претходните години.

Милер предупреди дека тоа не значи опуштање, но апелираше до граѓаните да ја намалат потрошувачката каде што можат, наведувајќи дека заштедата на гас за потрошувачите значи и заштеда на пари. Складиштата за гас може да ја амортизираат потрошувачката во шпицот, се полнат по завршувањето на грејната сезона, а се празнат во студените денови.

Германските капацитети за складирање гас беа со капацитет од околу 100 отсто во неделата. Најголемиот магацин во Реден бил со исполнетост од 99,3 отсто, а слично е и низ Европската унија. Според податоците на GIE, пополнетоста во ЕУ е 99,6 отсто.