Половина од рансомвер жртвите плаќаат откуп

18

Неодамна е забележана зголемена активност на хакери кои уценуваат организации со откуп во замена за правото за пристап до сопствените податоци или деблокирање на работата на инфраструктурата.

Податоците не се многу утешни за жртвите. Минатата година, откуп беше платен во 52% од случаите, при што највисок процент на компании се подготвени да платат во Соединетите држави, според студијата на Proofpoint.

Од 3.600 компании на седум регионални пазари, приближно две третини претрпеа рансомвер напади во 2020 година. Околу 52% од жртвите на крајот се согласија да платат на хакерите.

Во САД, процентот на покорните жртви достигнува неверојатни 87%, во Велика Британија не надминува 59%, во Германија – 54%, а јапонските компании плаќаат на сајбер-криминалци во само една третина од случаите.

Нападнатите јапонски компании се уште не ги открија сумите што им се исплатени на хакерите, иако големите плаќања од овој вид треба да се пријават на акционерите. Според експертите, или износите за откуп беа ограничени на умерени суми, или повеќето од плаќањата беа извршени од мали компании кои не подлежат на оваа регулатива.

Просечниот откуп минатата година се зголеми тројно, достигнувајќи 312.000 долари, според Palo Alto Networks. Советот до жртвите на рансомвер напади е прво да ги процените сите ризици поврзани со плаќањето откуп и да се обидете сами да го решите проблемот.

Неписмените постапки на менаџментот на компанијата во вакви сајбер инциденти може да ја доведат во прашање неговата компетентност. Усогласеноста со изнудувачите не може да се поттикне од акционери и деловни инвеститори.