Полска пред откажување од руска нафта

59

Полските власти одлучија да го редизајнираат својот нафтен пазар. Доколку историски доминираат руските енергетски суровини, се очекува во наредните години Русија да биде заменета со други земји, извозници на суровини, пишува „Комерсант“.

Причина за намалувањето на набавката на руската нафта ќе биде склучувањето на голем договор за снабдување, кој полскиот Orlen (во процес на „преземање“ на групацијата Lotos) го потпиша со државната нафтена компанија на Саудиска Арабија – Saudi Aramco.

Покрај продажбата на 30% од рафинеријата во Гдањск, во Полска ќе бидат испорачани 10 до 16,8 милиони тони нафта годишно. Со тоа може да се „покрие“ половина од целата потрошувачка на оваа суровина во земјава. Така, Саудиска Арабија наскоро може да стане најголемиот снабдувач на нафта на оваа источноевропска земја.

Што се однесува до нафтените договори за испораки на нафтоводот Дружба, во изминатата 2021 година тие беа повторно потпишани во насока на намалување на обемот на испораките.

Вреди да се одбележи дека договорот со Saudi Aramco се случи веднаш откако Варшава одлучи да се откаже од природниот гас од Русија: договорот со рускиот монопол „Газпром“, кој истекува во 2022 година, нема да биде продолжен.

Наместо тоа, Полска ќе го зголеми купувањето на течен природен гас, како и повторно да се фокусира на испораките на природен гас од Норвешка преку Балтичкиот гасовод.