Полска се откажува од рускиот гас

38

Комесарот на полската Влада за стратешка енергетска инфраструктура, Пјотр Наимски, на радио „Сиодма9.пл“ објави дека не планира да го продолжи договорот со руската државна корпорација „Газпром“ за набавка на руско сино гориво.

Според него, Варшава се надева дека ќе започне со снабдување со гас преку гасоводот Baltic Pipe од 1 октомври следната година.

„Нема да го обновиме договорот со „Газпром“, рече Наимски.

Полскиот функционер смета дека Baltic Pipe ќе овозможи снабдување со потребното количество гас за полската економија без вклучување на руски извори.

Претходно, претседателот на управниот одбор на полската компанија за нафта и гас ПГНИГ, Павел Маевски, коментираше дека не ја исклучува испораката на гас од Русија по завршувањето на договорот со „Газпром“ во 2022 година.

Полска сега купува до 10 милијарди кубни метри гас годишно од Русија. Договорот истекува во 2022 година, а Варшава постојано повторува дека нема да го обнови.

Пред неколку години, шефовите на влади на Полска и Данска потпишаа меморандум за изградба на Baltic Pipe.

Според документот, проектот треба да се спроведе во 2022 година. Неговата цена ќе изнесува околу 1,7 милијарди евра. Нешто повеќе од половина од оваа сума ќе биде на товар на полскиот гасен оператор Gaz-System, кој во неколку наврати изјави дека има намера да увезува голем волумен гас преку овој гасовод, што е поврзано со крајот на 2022 година од договорот за снабдувањето со сино гориво од Русија.