Помошта од 6.000 денари ќе може да се вади и во готово

105

Граѓаните, кои ќе добијат 6.000 денари еднократна поддршка, може да ја користат во кој било период без рокови и ограничувања. Сега парите може да се искористат во кеш, а со нив да купуваат и други производи што не се домашни или да плаќаат за други услуги.

“Добив финансиска помош, но картичката на мојата трансакциска сметка е истечена.Од банката ме информираа дека нема потреба да ја обновам доколку не ја користам и дека може парите да ги подигнам во готовина, вели за Локално, Ѓорги Атанасов.

Од банките информираат дека помошта од 6.000 денари може да се искористи во готовина.

Тоа се пари наменети за граѓаните на кои им е потребна поддршка и истите може да се користат непречено веднаш по уплата на сметката. Овие средства се и остануваат за граѓаните. Дополнително целта е и да се поддржи домашната економија, преку стимулирање на личната потрошувачка, наведуваат од Владата.

Оваа мерка е од четвртиот пакет за финансиска поддршка на ранливи категории граѓани. По 6.000 денари на сметка добиваат граѓаните со низок доход, пензионери кои имаат до 15.000 пензија, корисници на право на социјална сигурност на стари лица, млади лица од 16 до 29 години, самохрани родители, деца без родители и родителска грижа, уметници и други лица кои вршат дејност во културата, филмски работници и естрадни уметници.

За оваа мерка која ќе се реализира преку исплаќање на средствата на постоечката трансакциска сметка на граѓаните, испроектирани се вкупно 27,5 милиони евра. На страницата  kupuvamdomasno.gov.mk граѓаните може да проверат дали се на листата со внесување на својот матичен број.

Фото: Pixabay