Поради високата инфлација, Аргентина воведува нова банкнота

18

Во услови на висока инфлација, аргентинските власти одлучија да воведат нова банкнота од две илјади пезоси, соопшти Централната банка.

Во земјата се користат банкноти од 1000, 500, 200, 100, 50, 20 и 10 пезоси.

Поради наглото зголемување на потрошувачките цени, кои на крајот на 2022 година скокнаа за 94,8 отсто, многу граѓани веќе подолго време зборуваат за потребата од воведување нови апоени, меѓу кои и оние од 5.000 пезоси.

Фото: Pixabay