Поради водостојот на Дунав останале заробени милион тони српски житарки

29

Министерството за градежништво, транспорт и инфраструктура потврди дека поради нискиот водостој на Дунав се „заробени“ околу еден милион тони српски земјоделски производи, со вкупна вредност од околу една милијарда евра.

Како што велат од министерството за денешен „Блиц“, проблем може да биде и доколку нема доволно увезен Еуродизел, наведувајќи дека нафтената индустрија на Србија (НИС) не може да ги задоволи потребите на целиот пазар, пренесува „Бета“.

Се наведува дека српските земјоделски производи вредни една милијарда евра веќе дваесет дена седат на бродови на Дунав, од кои околу 750.000 тони се пченица и пченка, додека сојата, суровина која се користи за производство на вештачко ѓубриво и само вештачко ѓубриво, чекаат извоз.

Весникот, исто така, пишува дека биле заробени околу 1,25 милиони тони јаглен наменет за Србија, како и 30.000 тони нафта и нафтени деривати кои отишле во Србија од пристаништето Констанца во Романија.

Министерот за градежништво, транспорт и инфраструктура Томислав Момировиќ изјави дека пловидбата во Србија не е прекината во ниту еден дел на Сава и Дунав, но дека има проблем со нивото на водата во Бугарија, наведувајќи дека српската механизација треба да помогне на земјата наскоро.

„Ја мобилизиравме целата механизација, донесовме соодветни одлуки во Владата и се уште чекаме бугарската страна да усвои и потпише договор за начинот на извршување на овие работи за да може нашата механизација да влезе во Бугарија и со цел да се извршат интервентни багерски работи, со што се обезбедува пловидба на Дунав“, рече министерот.