Порака на COP26 до бизнисите: исчистете ги вашите дејности, за да добиете пари

81

Тешко стекнатиот климатски пакт во Глазгов испрати јасна порака до глобалните компании и директори: преиспитајте ги вашите деловни стратегии и јаглеродниот отпечаток, за да добиете парични средства. Ако не го направите тоа или заостанете, ризикувате да изгубите.

Договорот, по две недели тешки преговори меѓу речиси 200 земји, ги повикува земјите да направат многу повеќе за да ги ограничат емисиите на јаглерод од глобалното затоплување. Овој притисок сè повеќе ќе се чувствува врз инвестициите и индустријата за контрола на емисиите поврзани со нивниот бизнис.

Пактот од Глазгов, исто така, направи чекор напред во правилата за управување со јаглеродот и успеа да ги намали субвенциите за фосилни горива.

Покрај политичките преговори, состанокот во Глазгов привлече многу од врвните светски директори, градоначалници и индустриски лидери, вклучувајќи od финансиите, градежништвото, возилата и авијацијата, земјоделството, обновливите извори на енергија и инфраструктурата.

„COP26 ослободи поплава од нови пари од приватниот сектор“, изјави за Ројтерс Грегори Баркер, извршен претседател на компанијата за енергија и алуминиум EN + Group.

„За бизнисот насекаде, едно е сигурно, големата промена доаѓа и доаѓа брзо“, посочува тој.

Две одделни инвестициски конференции надвор од самитот на ОН за климата ги истакнаа придобивките што можат да се направат за оние кои ги исполнуваат еколошките услови за финансирање. Најавени се многу зделки, вклучително и планови за тело за стандарди што ќе ги верификува јавните соопштенија за корпоративните климатски активности.

Цел од 1,5 степени

Со пактот кој ја потврдува глобалната посветеност за ограничување на глобалното затоплување на 1,5 степени Целзиусови, заедно со „забрзана акција во текот на оваа критична деценија“, одборите на компаниите можат да очекуваат построги национални политики за загадување во сите сектори, особено транспортот, енергијата и земјоделството.

Ова ќе ги остави компаниите без план да се прилагодат на економијата со ниска емисија на јаглерод во сериозен ризик, рече главниот претставник на ОН за борба против климатските промени, Најџел Топинг.

„Ако немате цел за нула емисии сега, изгледате како да не се грижите за следната генерација и не обрнувате внимание на регулативите што доаѓаат наскоро“, рече Топинг. „Вашиот кредитен рејтинг е изложен на ризик, а вашата способност да привлечете и задржите таленти е загрозена“.

Дополнително, компаниите за финансиски услуги со имот од околу 130 трилиони долари ветија дека ќе го усогласат својот бизнис со целта за нулта емисии. Тие ќе го зголемат притисокот врз одборите на корпорациите кои заостануваат во нивните климатски цели.

Јаглеродни пазари

Договорот за глобалниот трговски самит за неутрализирање на јаглеродот беше поздравен од бизнисите поради нивниот потенцијал да отклучат трилиони долари во финансирање за да им помогнат на земјите и компаниите да управуваат со нивната енергетска транзиција

Набљудувачите рекоа дека договорените правила може да ги решат најголемите грижи и веројатно ќе спречат повеќето злоупотреби на системот.

Непрофитната коалиција We Mean Business, која работи со корпорации за климатски прашања, рече дека правилата „имаат потенцијал да ослободат огромни инвестиции“.

Со воведувањето на рамката за глобален трговски систем, пактот исто така го приближува светот до постигнување на глобална цена на јаглеродот – што се бара како приоритет од инвеститорите и компаниите пред преговорите.

Глобалната цена ќе им овозможи на компаниите попрецизно да ја проценат вредноста на средствата, како и скапите надворешни фактори – таргетирање решенија поповолни за климата за сè – од каде да се градат фабрики, кои компании да купуваат или кои производи да ги лансираат на пазарот.

Со јаглеродните компензации, поврзани со напорите за зачувување на животната средина, повеќе од 100 светски лидери на конференцијата ветија дека ќе стават крај на уништувањето на шумите до 2030 година. Компаниите и инвеститорите, исто така, рекоа дека ќе ги засилат напорите за зачувување на шумите.

Фосилни горива

За прв пат, страните во генералниот договор признаа дека фосилните горива се главната причина за климатските промени и повикаа да се стави крај на „неефикасните субвенции за фосилните горива“. Не е прецизирано како да се утврди дали субвенциите може да се оправдаат.

Договорот конкретно го таргетираше јагленот, најзагадувачкиот од фосилните горива, иако текстот последен пат беше променет од инсистирање на „поетапно исфрлање“ на енергијата од јаглен во „поетапно намалување“.

Промената во формулацијата – по приговорите од Индија, Кина и другите земји зависни од јаглен – се гледа од страна на економиите во развој како признание дека индустријализираните нации се најодговорни за климатскиот проблем. Но, многумина во богатите економии се загрижени дека тоа би можело да значи години на повеќе незауздани емисии, како што растат земјите во развој.

Нарекувајќи го овој потег „опасен и штетен за климата“, најголемата германска индустриска асоцијација предупреди дека тоа може да ги попречи нејзините индустрии, бидејќи тие ќе бидат принудени да се откажат од евтините фосилни горива што меѓународните конкуренти сè уште можат да ги користат.

„Ова ги концентрира емисиите во земјите со помалку строги климатски мерки и еднострано им тежи на компаниите кои веќе треба да се справат со големи финансиски оптоварувања“, велат од Федерацијата на германската индустрија.

Сепак, самото спомнување на јагленот и фосилните горива во пактот од Глазгов беше поздравено како чекор напред во преговорите на ОН за климата, кои со децении го заобиколуваа ова прашање .

Шакир Нисеибе, главен извршен директор на меѓународниот бизнис за управување со средства Federated Hermes, рече дека резултатот ќе изврши притисок врз некои нафтени компании кои „не се свесни за климата како другите“.

Тој исто така рече дека „компаниите за јаглен ќе мора многу внимателно да ги разгледаат своите идни планови“.

Во меѓувреме, најголемите светски економии веќе предизвикуваат промени.

Првите две – Соединетите Американски Држави и Кина – објавија планови за соработка за климатските активности, вклучително и намалување на емисиите на моќниот стакленички гас метан.

Шест земји, вклучително и Франција, се приклучија на Алијансата за транзиција надвор од нафтата и гасот, ветувајќи дека ќе запрат нови дупчења за нафта и гас.

Дваесет земји, вклучително и Соединетите Американски Држави и Канада, ветија дека ќе го прекинат јавното финансирање за проекти за фосилни горива во странство, а 23 ветија дека постепено ќе ја укинат електричната енергија на јаглен.

Голем број компании во секторите, вклучително и транспортот, веќе се потпираат на зголемена електрификација, а американските производители на автомобили Форд и Џенерал Моторс се меѓу оние кои велат дека постепено ќе ги укинат возилата со фосилни горива до 2040 година.

Разговорите во Глазгов го привлекоа вниманието на големите можности што ги нудат различните форми на развој – посилни, почисти, поефикасни, поодржливи и поинклузивни“, рече климатскиот економист Николас Стерн.

Пробивот „се обидува да го направи чистото и зелено производство конкурентно во сите овие области до 2030 година“.