Поранешен шеф на ЕЦБ: Европа ја очекува рецесија до крајот на годината

42

Европската економија би можела да западне во рецесија до крајот на годината, изјави денеска поранешниот претседател на Европската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

Според него, „сосема е јасно“ дека првите два квартали од 2024 година ќе покажат пад во рецесија, пренесува Financial Times (FT).

Европската економија ја губи конкурентноста, а нејзините главни проблеми се ниската продуктивност, високите цени на енергијата и недостатокот на квалификувана работна сила, изјави поранешниот гувернер на ЕЦБ, кој беше на функцијата од 2011 до 2019 година.