Пораснаа цените на нафтата

21

Цените на нафтата се задржаа над 74 долари на меѓународните пазари поради загриженоста за снабдувањето и најавените американски залихи ги неутрализираа стравувањата од забавување на американската и кинеската економија.

На лондонскиот пазар цената на барелот  утрово изнесува 75,18 долари, а на американскиот пазар барелот се тргува за 71,04 долари.

Пазарите внимателно ги следеа разговорите за зголемување на плафонот на американскиот државен долг минатата недела, стравувајќи дека проблемите со сервисирањето на обврските на владата може да ја турнат економијата во рецесија. Министерката Џенет Јелен предупреди дека тие би можеле да се појават веќе на почетокот на јуни.

Трговците беа загрижени и ослабени од кредитирањето во Кина, подлабокиот пад на цените на производителите и послабиот раст на потрошувачките цени во април.

Поддршка за цената на нафтата беше дадена со прогнозите дека понудата може да се намали во втората половина од годината, бидејќи Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и нејзините сојузници, вклучително и Русија, одлучија дополнително да го намалат производството, за околу 1,16 милиони барели по ден. Тоа би ја намалило понудата за вкупно 3,66 милиони барели дневно, кога ќе биде вклучена и минатогодишната одлука, покажуваат пресметките на Ројтерс.

Сепак, Ирак верува дека ОПЕК + нема дополнително да го намали производството на состанокот во јуни, рече министерот за нафта Хајан Абдел-Гани.