Porsche SE: Профитот падна, прогнозите се задржани

6

Porsche SE  во сопственост на Фолксваген забележа пад на профитот во првите три квартали од годината во споредба со истиот период минатата година.
По првите девет месеци од 2023 година, добивката по оданочување изнесуваше 3,8 милијарди евра (4,1 милијарди долари), објави германскиот производител на луксузни автомобили на листата DAX во понеделникот во Штутгарт, што е намалување од 4,8 милијарди евра претходната година.

Резултатот е значително под влијание на основните акции во Volkswagen AG и производителот на спортски автомобили Porsche AG.

Porsche SE  ја задржа својата прогноза дека консолидираната заработка по оданочување за оваа финансиска година треба да биде помеѓу 4,5 и 6,5 милијарди евра, при што се очекува заработката да биде во долната половина од опсегот.

Нето долгот се подобри и на крајот на септември годинава изнесува 5,8 милијарди евра. Се очекува до крајот на годината да изнесува меѓу 6,1 и 5,6 милијарди евра, објави компанијата.