Порше го гаси брендот Greyp на Римац

93

Како што беше најавено, поранешниот бренд за е-велосипеди на Rimac, Greyp, се гаси.
„Почитувана заедница на Greyp,

Со тешко срце го најавуваме прекинот на брендот Greyp.

Нашиот сервисен тим ќе остане да има пристап до сите услуги поврзани со Greyp во годините што доаѓаат.

Ви благодариме за сите неверојатни возења во изминатите години, тоа беше фантастично!“, напишаа тие на социјалните мрежи и на официјалната страница на Greyp.

За потсетување, Porsche, кој имаше 10 отсто удел во компанијата од 2018 година, купи мнозински удел во Greyp Bikes, која работи како посебна компанија од 2013 година, во ноември 2021 година. Како што рече Римац пред две години, Greyp вработил околу стотина работници и извезувал велосипеди во 30 земји низ светот.

Неодамна Јутарњи лист објави дека Порше најавува изградба на погонска фабрика за електрични велосипеди во Хрватска, но и гасење на брендот Greyp.

Уште во февруари, германската матична компанија објави дека го отстранува брендот Greyp од судскиот регистар и го заменува со својот Porsche eBike Performance, а сега целосно го згаснаа брендот Greyp во рамките на Porsche eBike Performance.

Greyp Bikes, основана како посебна компанија во 2013 година, е специјализирана за производство на високотехнолошки електрични велосипеди. Компанијата беше дел од Rimac Group, позната по своите иновации во областа на електричните автомобили, основана од Мате Римац.

Фото: Facebook