Потрошувачите им вртат грб на природните дијаманти: вештачките сè повеќе примамливи

15

Сезона е на запросувања, па скока и продажбата на дијаманти, а сè повеќе луѓе се одлучуваат да купат фабрички дијаманти, наместо оние кои се наоѓаат во природата.

Факт е дека неострото око на лаикот не ја гледа разликата. Вештачките дијаманти изгледаат исто како природните дијаманти. Единствената забележлива разлика е цената.

– Резултатот е навистина зачудувачки – изјави Едан Голан, независен аналитичар на индустријата за дијаманти.

Тој рече дека податоците од март покажуваат дека бројот на продадени веренички прстени со дијаманти скокнал за 63 отсто во споредба со минатата година, додека бројот на продадени веренички прстени од природен дијамант паднал за 25 отсто во истиот период.

Навраќајќи се уште еден месец наназад, до февруари, податоците покажаа дека бројот на продадени лабораториски дијамантски прстени се зголемил уште повеќе тој месец, на 80 отсто во споредба со претходната година, додека бројот паднал за 13 отсто за вереничките прстени од природен дијамант.

Тој рече дека податоците од март покажуваат дека бројот на продадени веренички прстени со дијаманти скокнал за 63 отсто во споредба со минатата година, додека бројот на продадени веренички прстени од природен дијамант паднал за 25 отсто во истиот период.

Навраќајќи се уште еден месец наназад, до февруари, податоците покажаа дека бројот на продадени лабораториски дијамантски прстени се зголемил уште повеќе тој месец, на 80 отсто во споредба со претходната година, додека бројот паднал за 13 отсто за вереничките прстени од природен дијамант.

Зошто потрошувачите се насочувааѕ кон вештачки дијаманти? Цената е најочигледната причина.

„Просечната малопродажна цена на најпопуларниот синтетички дијамант од еден карат за веренички прстен во март беше 2.318 долари“, рече Голан.

– Ова е значително помалку, дури 73 отсто поевтино од природен дијамант со иста големина, исечен и јасен како вештачки дијамант, кој би чинел 8.740 долари – рече тој, додавајќи дека пониската цена им овозможува на паровите да купат поголем камен.

– Лабораториски дијамант е вистински дијамант, но можеби му биле потребни неколку недели за да се направи. Природните дијаманти се формирани во текот на 800 милиони до три милијарди години и нема бесконечна количина од нив – рече Голан.

Ова ги прави природните дијаманти прилично скапи, а цените веројатно ќе се зголемат бидејќи руската инвазија на Украина го затегна синџирот на снабдување со природни груби дијаманти. Санкциите директно се насочени кон Алроса, делумно во сопственост на руската влада, која американската влада ја идентификуваше како светска најголемата компанија за ископ на дијаманти, која сочинува 28 отсто од глобалното производство на дијаманти.

Типичниот купувач на синтетички дијаманти обично е помлад од 40 години и е многу свесен за буџетот.

Ископаните дијаманти имаат контроверзна историја поврзана со употребата на детски труд во некои африкански рудници за дијаманти, како и со продажбата на нелегално тргувани дијаманти кои ги финансираат конфликтите во областите зафатени од војна.

Во моментов, околу 7 отсто од специјализираниот пазар за накит со дијаманти се вештачки дијаманти, што претставува зголемување од 3 отсто од 2020 година.