Потрошувачката активност во еврозоната се врати на нивоата пред пандемијата

21

Податоците од неколку извори сведочат за враќањето на потрошувачките активности во Еврозоната на ниво пред пандемијата. Европејците ги напуштаат своите домови за да купуваат, патуваат, посетуваат ресторани и кина исто како што правеа пред пандемијата, што е знак за враќање на довербата на потрошувачите низ Европската монетарна унија.

Податоците за економската активност во септември укажуваат дека европските потрошувачи се чувствуваат охрабрени од високите стапки на вакцинација против „Ковид-19“, и покрај серијата загрижувачки економски вести, вклучително и зголемените цени на енергијата, прекини во синџирот на снабдување и економското забавување во Кина.

Според податоците за мобилност обработени од Гугл и Епл, дојде до извесно закрепнување бидејќи училиштата се отворија повторно, а вработените се враќаат во канцелариите. Ова се рефлектира во поголема употреба на аеродроми и домашен јавен превоз во еврозоната.

Зголемениот број на купувања, посети на ресторани и кина, исто така, „сугерира дека потрошувачите сега се побезбедни“, велат аналитичарите на рејтинг агенцијата S&P. Според Mojo, приходите од кино се вратија на нивоата пред пандемијата. Креаторите на политиката се повеќе ги следат нестандардните економски мерки, како што се индикаторите за мобилност, поради навремена, но помалку сеопфатна сметка на економската активност од официјалните податоци.

Според минатонеделните податоци на IHS Markit, економскиот раст во еврозоната забави во септември, бидејќи тесните грла во синџирите на снабдување, високите цени и ширењето на делта варијантата „Ковид-19“ му наштетија на производството. Индексот на менаџери за набавки (PMI), кој ја мери довербата на претпријатијата, падна од 59 поени во август на 56,1 во септември. Број поголем од 50 укажува на раст, објави Economis Times.

IHS Markit рече дека растот на активностите е најбавен од април кога затворањето поради пандемијата продолжи да има големо влијание во Европа, но остана далеку над долгорочниот просек пред пандемијата. IHS Markit проценува дека стапката на раст останува солидна, но со перспектива за понатамошно слабеење во наредните месеци.