Потврден е крајот за бензинските и дизел моторите

240

Европратениците во Комитетот за животна средина на Европскиот парламент го поддржаа планот на ЕУ за забрана на продажба на нови бензински и дизел автомобили од 2035 година, но гласаа против предлогот за радикално намалување на емисиите на CO2 во оваа деценија. Комисијата не го поддржа предлогот на некои законодавци да се оди подалеку од предложеното од Комисијата, пишува ХАК Ревија.

ЕК постави 55 отсто намалување на емисиите на CO2 до 2030 година во однос на нивото од 2021 година. Некои интересни групи бараа повеќе, со што производството и продажбата на дизел и бензин ќе бидат неодржливи. Ваквиот потег на Комитетот веројатно ќе го поздрават многу купувачи (и претставници на автомобилската индустрија, кои веројатно лобираа за оваа одлука) бидејќи тоа значи дека цените на новите автомобили не треба премногу да растат.

Со комбинирање на електрични автомобили и возила со мотори со внатрешно согорување, производителите на автомобили веројатно ќе ги постигнат саканите цели за намалување на емисиите. Комитетот го поддржа предлогот за намалување на емисиите на CO2 за 100 проценти до 2035 година, што ќе ја оневозможи продажбата на нови возила со фосилни горива во блокот од 27 земји.