Потврдено по 10 години – Apple размислувал да направи iPhone nano

9

Се шпекулираше во 2011 година дека Apple работи на nano модел на iPhone, но тоа никогаш не беше потврдено.

Nano iPhone требаше да биде помал и поевтин од нивниот тогашен најдобар модел на пазарот, iPhone 4.

Apple никогаш не објави ништо поврзано со nano моделот на телефонот, но сега The Verge стигна до е-пошта испратена од Стив Џобс и таа потврди дека Apple планирал да направи nano модел.

Е -поштата на Џобс е од познатата тужба помеѓу Epic и Apple, која покојниот Џобс ја испрати во октомври 2010 година.

Мејлот не кажува ништо за спецификациите на телефонот или нешто поврзано со nano моделот, но има информации за состанок на кој Џобс и неговите соработници ќе разговараат за напредокот на производството на nano модели.

“Да се направи телефон што ќе биде мал и ефтин и што ќе изгледа како iPad touch, а да може да го замени 3GS“, стои во е -пошта од Стив Џобс во октомври 2010 година.

Apple никогаш не го пушти на пазар nano телефонот, но токму во времето кога Џобс ја испрати оваа е -пошта, Apple го претстави новиот iPad nano модел.

Ова не е првпат Џобс да го споменува нано моделот, бидејќи во 2007 година споменуваше “Супер nano“, уште подобра верзија на моделот iPad nano, кој би бил објавен во 2008 година. Тие на крајот го претставија моделот iPad nano, но не е познато дали тоа е “Супер nano“ на кој мислеше Џобс.

Фото: Facebook