Повеќе од 100.000 луѓе ги скенираа очите за бесплатна криптовалута

73

На повеќе од 100.000 луѓе им биле скенирани очите во замена за бесплатна криптовалута наречена Worldcoin. Проектот предвидува широко распространети дигитални пари низ целиот свет и постојано се забрзува.

Worldcoin дистрибуираше околу 30 хардверски уреди за скенирање на ирисот, кои компанијата ги нарекува „орбови“. Уредите се инсталирани на различни места на четири континенти и се дизајнирани за т.н. рани корисници, кои соодветно добиваат награди за регистрирање повеќе луѓе.

„Орбовите“ ги фотографираат очните јаболка на секој корисник, создавајќи уникатен код кој може да се користи за нарачување бесплатни дигитални монети, раскажува „Arstechnica“.

Worldcoin е изграден на блокчејнот Ethereum.

Програмерите на проектот во четвртокот рекоа дека планираат да инсталираат стотици „топчиња“ во наредните месеци и на крајот да дистрибуираат 4.000 уреди. Тимот планира да лансира криптовалута на глобалната мрежа на почетокот на следната година – и да почне да дели токени. Никој од тимот сè уште не предвидел колку корисници на криптовалути се очекуваат.

Worldcoin е еден од најамбициозните и најкомплексните обиди за дистрибуција на криптовалути до населението, слично на економскиот концепт на универзален основен приход. Проектот веќе се соочува со бран критики, а неговите сопствени развивачи признаваат дека „резултатот е неизвесен“.

Алекс Бланија, ко-основач на Worldcoin, негираше дека проектот ја нарушува доверливоста. Тој рече дека „орбовите“ ги трансформираат скенираните слики на ирисот во уникатни низи од букви и бројки, а потоа ги бришат сликите. Резултирачкиот код „едноставно ќе се користи за да се потврди дека корисникот веќе побарал удел од токените на Worldcoin“.