Повеќе од 130 земји постигнаа договор за оданочување на големите компании

31

Повеќе од 130 земји постигнаа договор за одданочување на големите компании, вклучително и минимален корпоративен данок од 15 проценти за да се спречат мултинационалните корпорации да кријат профит во даночни оази.

Договорот е обид да се контролираат начините на кои глобализацијата и дигитализацијата ја менуваат светската економија и ќе им овозможи на земјите да ги одданочат приходите на компаниите со седиште во странство, што ги заработуваат од онлајн продажба.

Договорот постигнат помеѓу 136 земји што претставуваат 90 проценти од светската економија го објави Организацијата за соработка и економски развој (ОЕЦД), што беше домаќин на разговорите. ОЕЦД наведува дека минималниот данок ќе донесе приход од околу 150 милијарди долари.