Повеќе од половина од инвестициите на кинеските компании во Европа се стационирани во Западен Балкан

83

Економската неразвиеност и намалените демократски капацитети, како и резервираноста и недоволното присуство на Европската Унија и Соединетите Држави, и овозможија на Кина да се позиционира како важен фактор на Западен Балкан.

Ова беше оценето на презентацијата на студијата на Дигиталниот форензички центар (ДФЦ) за присуството и влијанието на Кина во регионот. Во анализата се наведува дека Балканот претставува отскочна даска и мост за воспоставување на Кина на значително економско присуство во Европа.

Се нагласува дека најсилното влијание на Кина е видливо во Србија, а Црна Гора е една од осумте најзагрозени земји со кинеско присуство.

Според студијата, повеќе од половина од инвестициите на кинеските компании во Европа се всушност стационирани во Западен Балкан.

Сепак, анализата на ДФЦ прецизира дека кинеската акција во регионот на Западен Балкан станала потешка по руската инвазија на Украина, бидејќи таа војна ги обединила земјите од ЕУ и го зајакнала нивното партнерство со САД.

Во последната деценија, во Србија се идентификувани најмалку 61 проект во различни фази на завршување од или во соработка со кинески актери, во вредност од најмалку 18,7 милијарди евра.

Заедно со Србија, Босна и Херцеговина е втората земја во која Кина има најзначајно економско и политичко влијание на Западен Балкан. ДФЦ идентификуваше 29 кинески проекти, вредни над пет милијарди евра, од кои голем број инвестиции во енергетскиот и транспортниот сектор се во Република Српска.

– Политичката и економската поврзаност меѓу РС и Кина е логична, имајќи предвид дека политичката ситуација во Србија директно се прелева на Република Српска, се наведува во студијата на ДФЦ.

Според ДФЦ, овие, како и кинеските проекти во Србија, се следат поради нетранспарентност и потенцијални коруптивни практики.

И во Северна Македонија Кина почна силно да инвестира, а вредноста на 15 проекти таму е речиси 655 милиони евра.

Според ДФЦ, Албанија е една од ретките земји во регионот во која има пад на кинеските инвестиции во последните пет години, пишува Indikator.ba.