Повеќе од три милијарди долари украдени со хакирање

15

Претходната година беше рекордна по скок на цените на криптовалутите, а минатата година ќе остане запаметена по рекордниот број на хакирање и кражба на криптовалути.

Според извештајот на Chainalysis, во 2022 година биле украдени повеќе од три милијарди долари во 125 хакирани паричници и размени. Ова не ги вклучува загубите предизвикани од колапсот на Terra, Celsius, Voyager Digital и FTX, што ги чинеше клиентите милијарди долари.

Во петте најголеми кражби украдени се 1,48 милијарди долари и сите се на полето на DeFi (децентрализирано финансии). Инаку, 49 отсто од кражбите се случиле во ДеФи.

Вредноста на средствата вложени во DeFi протоколите се намали од 166,58 милијарди долари на почетокот на годината на само 39 милијарди.

Најголемата хакерска кражба се случи на мрежата Ronin кога беа украдени токени Ethereum (ETH) и USDC во вредност од 625 милиони долари со хакирање на јазли на мрежата.

Ronin, мрежата која ја поддржува видео играта базирана на NFT Axie infinity беше хакирана без никој да забележи се додека еден од корисниците не сакаше да ги повлече нивните средства. Подоцна, американското Министерство за финансии го поврза овој хакирање со севернокорејската група Лазарус.

Второто најголемо хакирање се случи на мрежата Wormhole каде хакер најде ранливост во кодот што му овозможи да создаде 120.000 WETH во вредност од 325 милиони долари. Сопственикот на оваа мрежа, Jump Crypto, се обидел да плати откуп на хакерот за да ги врати украдените средства, но не добил одговор, па разменил токени.

На 1-ви август, хакер создаде порака што го измами протоколот што ги поврзува блокчејните за да му префрли токени без соодветно овластување. Наскоро, уште десетина хакери се придружија на оваа кражба за на крајот да земат токени во вредност од околу 190 милиони долари. Номад успеа да врати околу 20 милиони долари откако апелираше до корисниците да ги вратат парите.

Во април, хакер успеа да отстрани криптовалута вредна 182 милиони долари од Beanstalk Farms, проект базиран на стабилниот блок Ethereum.