Повеќето криптовалути нема да преживеат, но биткоинот би можел да остане засекогаш

44

Биткоинот е меѓу најполаризираните инвестиции во историјата. Скептиците секогаш ќе кажуваат дека тоа е балон кој наскоро ќе пукне, а оние што веруваат во него ќе кажат дека тоа е балон кој постојано ќе се шири.

Мајк Новограц, основач и извршен директор на крипто фондот Galaxy Digital, е еден од оние кои веруваат најмногу во потенцијалот на криптовалутите. На настан во живо во догледна иднина за CNN Busines, тој ги охрабри инвеститорите да ги погледаат секојдневните движења кои ги презема биткоинот, ни и да ја погледнат пошироката слика.

“Меурчиња и манија се случуваат околу работи кои фундаментално го менуваат начинот на кој размислуваме. Финансиите ќе бидат нарушени со децентрализирани системи, сигурен сум во тоа“, рече Новограц за CNN.

Биткоинот се зголеми за околу 45 проценти оваа година, и скоро 300 проценти во последните 12 месеци, според CoinDesk.

Полемиот дел од фокусот на лудилото за биткоин се однесува за основната технологија, забележа Новограц, но тој смета дека крипто просторот претставува нов идентитет на инвеститорот, освен да бара само враќање. Обложувањето на биткоин е верување во фундаментална промена во начинот на кој функционираат парите денес.

Биткоинот се тргуваше за нешто помалку од 43.000 долари во четвртокот. Новограц очекува да вреди повеќе од половина милион долари за десет години.

Но, додека биткоинот е најголемата и најпопуларната криптовалута во светот, има илјадници други со многу помали пазарни ограничувања.

“Се обложувам дека 75 проценти од криптовалутите ќе пропаднат во следната деценија“, додаде Новограц.

Иако просторот на дигиталната валута е исполнет со гладни инвеститори и мноштво можности за инвестирање пари, еден темен облак постојано виси над него, а тоа е регулација.

Сè уште не е јасно кое регулаторно тело треба да го следи пазарот на криптовалути, делумно затоа што не е јасно дали криптовалутата е хартија од вредност или валута.

Некои прописи ќе бидат корисни, рече Новограц, но ја изрази важноста на одредена слобода за иновации.