Повеќето од вработените во ЕЦБ не ја поддржуваат Кристин Лагард

17

Мнозинството од вработените во Европската централна банка (ЕЦБ) сметаат дека Кристин Лагард, претседателката на банката, не е најдобриот избор за оваа работа, со повеќе од половината оцена на нејзиниот вкупен успех во првата половина од нејзиниот осумгодишен мандат како „лоша“ или “многу лош.”

Како што пренесува Политико, ваквите ставови се во спротивност со сличните анкети кои беа спроведени на крајот од мандатот на претходниците на Лагард, Марио Драги и Жан-Клод Трише.

Помалку од еден од десет луѓе го оцениле Драги како „лош“ или „многу лош“, а повеќе од половина од нив го оцениле неговиот мандат како „многу добар“ или „исклучителен“, додека само 14,5 проценти од испитаниците го оцениле Трише како „многу лошо“ или „лошо“.

Марио Драги беше таму за ЕЦБ, додека ЕЦБ се чини дека е тука за Кристин Лагард, напиша еден од вработените во банката во истражувањето.

Само 38 отсто од околу 4.500 луѓе кои учествуваа во истражувањето ги поддржаа одлуките за монетарната политика донесени во времето на Лагард, додека останатите беа поделени меѓу оние кои не го одобруваат и оние кои не изразија мислење, напротив Драги на крајот на мандатот му беше одобрено 64 отсто.

Загрижувачки е тоа што повеќе од половина од анкетираните рекле дека се загрижени дека ЕЦБ нема да може да го врати враќањето на ценовната стабилност што го вети, според Политико.

И покрај широко распространето незадоволство, имаше јасна поддршка за Лагард во некои кругови, при што мнозинството ја поддржа нејзината одлука да ја вклучи заштитата на животната средина во мандатот на ЕЦБ, една од клучните иницијативи на нејзиното претседателство.

Другите поплаки за мандатот на Лагард се движат од преоптоварување со работа до стрес и недостаток на транспарентност во процесот на вработување.