Повик за компании за користење на бесплатна експертска поддршка од канадски советници

22

Македонија 2025 објави јавен повик за македонските компании за аплицирање на Програмата за претприемачи на семејството Битов.

Програмата за претприемачи-Битов, е основана во соработка со Catalyste+ (поранешна CESO – Canadian Executive Service Organization). Catalyste+ е канадска организација со 50 годишнo искуство во меѓународниот економски развој. Организацијата работи на развој на приватниот сектор односно бизниси кои ќе просперираат на  национално и меѓународно ниво.

Македонија2025 има заедничка мисија со Catalyste+, да влијае на подобрување и зајакување на конкурентноста на македонските компании и ја спроведува оваа програма во Македонија од 2018 година. Досега, преку оваа програма се поддржани над 20 македонски компании. Советниците на Catalyste+, кои се професионалци со богати професионални кариери, ќе работат на конкретни предизвици со кои се соочуваат македонските компании , согласно барањата и потребите на компаниите. Канадските советници, според својата експертиза ќе бидат поврзани со компанија и ќе дојдат во Македонија со цел да работат заедно со македонските претприемачи на развој на нивната компанија. Дел од експертската поддршка се обезбедува онлајн, а експертот поминува две недели во самата компанија.

Македонија2025 целосно ја покрива тарифата за советникот, како и неговиот превоз до Македонија. Компаниите имаат обврска да обезбедат сместување, оброци и локален транспорт за советникот.

Повеќе информации за самата програма и начинот на аплицирање може да добиете на следниов линк, додека Повикот за 2023 е достапен тука.