Повлекувањето на Мекдоналдс од Русија и Украина досега го чини 127 милиони долари

58

Излегувањето на Мекдоналдс од Русија го чини многу пари – и храна. Компанијата минатиот месец објави дека привремено ќе ги затвори рестораните во Русија и Украина поради војната . Тие исклучувања, според Си-Ен-Ен, го чинеа Мекдоналдс 127 милиони долари во првиот квартал.
Мекдоналдс во март објави дека ќе продолжи да ги плаќа своите 62.000 вработени во Русија, и покрај суспензијата на бизнисот во земјата. Извршниот директор Крис Кемпчински додаде за време на разговорите со аналитичарите во четвртокот дека Мекдоналдс ги поддржува и украинските вработени.

„Во двете земји продолживме да ги плаќаме вработените и да им даваме дополнителна поддршка“, додаде тој, пренесува Bankar.me.

Тие трошоци за персоналот, плус плаќањата за изнајмување и залихите, досега ја чинеа компанијата 27 милиони долари. Останатите трошоци од 100 милиони долари потекнуваат од храна и други производи од двете земји.

„Резултатите вклучуваат… 100 милиони долари трошоци за залихи во синџирот на снабдување на компанијата, кои најверојатно ќе бидат откажани поради привремено затворање на ресторанот“, се вели во соопштението на компанијата.

Мекдоналдс ќе понуди ажурирани информации за своите планови за регионот до крајот на вториот квартал, рече Кемпчински.

На крајот на минатата година, според документот на инвеститорот, во Русија имало 847 ресторани на Мекдоналдс. Заедно со уште 108 во Украина, тие заедно сочинуваа 9% од приходот на компанијата во 2021 година.

Затворањето го погоди нето приходот на Мекдоналдс, кој падна за дури 28% во трите месеци до 31 март. Во другите региони, продажбата на Мекдоналдс порасна.

На глобално ниво, продажбата во рестораните отворени најмалку 13 месеци скокна за 11,8% во кварталот. Во САД, продажбата порасна за 3,5%, делумно поради повисоките цени.

Во првиот квартал, цените на Мекдоналдс се зголемија за околу 8%, што влијаеше на растот на сообраќајот.

„Потрошувачите дефинитивно се загрижени за инфлацијата“, рече Кевин Озан, главен финансиски директор на Мекдоналдс.

Тој укажа на загриженоста за цените на енергијата и бензинот, а поради зголемените трошоци, производите во рестораните на Мекдоналдс поскапеа за околу 6% во текот на минатата година.