Позитивна клима во германската автомобилска индустрија

9

Германските автомобилски концерни имаат подобра проценка на моменталната ситуација и, пред сè, гледаат многу попозитивно во наредните месеци отколку на крајот на 2023 година, изјави Анита Вефл од економскиот институт Ifo.
Деловното расположение во германската автомобилска индустрија, исто така, значително се подобри во јануари. Индексот на институтот Ifo се искачи на минус 6,3 поени, по минус од 15,8 поени во декември.

„Компаниите од германската автомобилска индустрија имаат подобра оценка за моменталната ситуација и, пред сè, изгледаат многу попозитивно во наредните месеци отколку на крајот на 2023 година“, изјави во четвртокот експертот за Ifo, Анита Вефл.

Како што рече, глобалниот просек на германските компании се зголемил минатата година, а експертите очекуваат силен раст на важните извозни пазари и оваа година.

Но, и покрај толку добар развој на ситуацијата, сè уште не се исклучени сите аларми, рече Вефл.