Познат инвеститор ја спореди вештачката интелигенција со откривањето на атомската бомба: „Таа технологија ме плаши“

41

Милијардерот Ворен Бафет, претседател и извршен директор на Беркшир Хатавеј, изрази загриженост поради порастот на вештачката интелигенција, споредувајќи го растот на технологијата со создавањето на атомската бомба.

Бафет и неговиот партнер, Чарли Мангер, разговараа за нивните ставови за технологијата и вештачката интелигенција за време на широката дискусија на годишниот состанок на компанијата во Омаха, Небраска.

Бафет рече дека е импресиониран од огромните можности на вештачката интелигенција, вклучително и проверка на секое правно мислење „од почетокот на времето“,  но тој рече дека малку се плаши од технологијата.

Бафет рече дека верува оти вештачката интелигенција ќе промени „сè во светот, освен начинот на кој луѓето размислуваат и се однесуваат“.