Познато на кои Android телефони ќе бидат блокирани Gmail, Google Maps и YouTube поради безбедносни причини

153

Некои корисници на Android повеќе не можат да пристапат до „Google Maps“, „Gmail“ и „YouTube“ поради големи ажурирања на софтверот. Според Daily Record, корисниците на Android 2.3 ќе бидат исклучени од стариот софтвер и ќе бидат блокирани од апликациите, освен ако не го ажурираат својот телефон или не купат нов телефон.

Апликациите за кои се однесува ова се оние што ги има Google – YouTube, Google Play store, Google Maps, Gmail и Google Calendar. Технолошкиот гигант одлучи да ја повлече поддршката за овој Android оперативен систем бидејќи е постар, и затоа е поранлив на грешки и хакери. Најновиот софтвер за Android во моментов е под број 11.

Списокот на засегнати телефони вклучува:

* Sony Xperia Advance

* Lenovo K800

* Sony Xperia Go

* Vodafone Smart II

* Samsung Galaxy S2

* Sony Xperia P

* LG Spectrum

* Sony Xperia S

* LG Prada 3.0

* HTC Velocity

* HTC Evo 4G

* Motorola Fire

* Motorola XT532

Од Google велат: „Како дел од нашите тековни напори да ги заштитиме нашите корисници, Google веќе нема да ви дозволи да се најавите на Android уреди кои користат Android 2.3.7 или постари, почнувајќи од 27 септември 2021 година“.