Предвидувања: По која цена ќе се продава нафтата во 2023 година

192

Цените на суровата нафта беа на високо ниво во 2022 година, пораснаа на 130 долари за барел во март поради руската инвазија на Украина. Деновиве, West Texas Intermediate и Brent International се тргуваат од 70 до 80 долари за барел.

Забавената светска економија, неодамнешната блокада против Ковид во Кина и посилниот долар потоа доведоа до пад на цената на нафтата за повеќе од 23 отсто во последните шест месеци.

Економистите и нафтените аналитичари ги дадоа своите прогнози за цените на суровината нафта во 2023 година:

Сити: Очекуваме цената на нафтата Брент да биде околу 80 долари
„Нашиот основен став е дека растот на побарувачката на нафта следната година ќе биде околу 1,2 или 1,3 милиони барели дневно, а дека понудата ќе се зголеми за двојно повеќе од обемот во текот на следната година. Многу од нив доаѓа од западната хемисфера, од САД, Бразил, Канада, Гвајана, Аргентина, можеби Венецуела, па дури и Мексико. Ед Морс, глобален шеф на Citi за истражување на стоки на Yahoo Finance Live

JPMorgan: Брент 90 долари
„Нашата прогноза за нафтата Брент од 90 долари во 2023 година се потпира на ставот дека групата земји извознички на ОПЕК + ќе има тешка задача да одржува пазарна рамнотежа следната година. Очекуваме понудата да порасне 30% над брзината на побарувачката во 2023 година, бидејќи руското производство целосно се нормализира и комбинацијата од конвенционални (Бразил, Норвешка, Гвајана) и неконвенционални проекти (САД, Канада, Аргентина) додава дополнителни 1,6 милиони барели дневно“. Наташа Канева и тим, Global Commodities Research, JPMorgan

OPIS: Брент 95-96, WTI 90 долари

„Просечната цена на WTI за 2022 година изгледа дека е околу 94,50 долари. Претпоставуваме дека во 2023 година цената ќе биде малку под оваа бројка, што е разумно предвидување за WTI, со 95-96 долари за барел веројатно за Брент. Колку овие бројки ќе се движат над просекот ќе зависи од повторното отворање на Кина и способноста на западните земји да избегнат подлабока рецесија.Том Клоус, глобален шеф за енергетска анализа и Дентон Чинкеграна, главен аналитичар за нафта во OPIS

Инфраструктурни капитални советници: 80-100 долари за барел
„Очекуваме нафтата да се тргува во опсег од 80 до 100 долари додека трае украинската војна. Побарувачката за нафта во Кина најверојатно ќе се опорави бидејќи ќе излезе од заклучувањето поради Ковид“.Џеј Хетфилд, управен директор во Infrastructure Capital Advisors и портфолио менаџер на InfraCap Equity Income ETF