Прекините на Интернет ја чинеа светската економија 5,5 милијарди долари во 2021 година

61

Исклучувањето на интернетот, социјалните мрежи и ограничувањето на пристапот до Интернет од владите ќе ја чини светската економија 5,5 милијарди долари во 2021 година.

Ова се наведува во годишниот извештај на Top10VPN.

Според извештајот, прекините на Интернет во 21 земја во 2021 година траеле повеќе од 30.000 часа.

Најтешко е погодена економијата на Мјанмар, со погодени 22 милиони потрошувачи. Војската на Мјанмар ја презеде власта со државен удар во февруари 2021 година. Потоа следеше исклучување на интернетот и социјалните мрежи на многу места во регионот. Top10VPN проценува дека економијата на земјата е погодена од 2,8 милијарди долари како резултат на исклучувањето.

Студијата, генерално, го разгледува исклучувањето на пристапот до Интернет, социјалните мрежи, како што се популарните комуникациски мрежи Фејсбук, ВатсАп или Твитер, прекините на Интернет и строгите ограничувања на интернет провајдерите во една земја.

Нигерија е втората најпогодена земја откако го блокираше пристапот до Твитер во јуни. Засегнати се 104 милиони корисници. Top10VPN ја пресметува економската загуба на
1,5 милијарди долари.

На трето место е Индија – еден од најголемите корисници на социјалните мрежи. Засегнати се 59 милиони корисници. Според проценките, економската загуба е 582 милиони долари.

Меѓу водечките по загуби се Етиопија, Судан, Уганда, Бангладеш, Буркина Фасо, Куба, Сирија, Иран.

Top10VPN, исто така, проценува дека приближно 486 милиони луѓе биле погодени од прекините на интернетот наметнати од владата во 2021 година. За споредба, минатата година беа погодени 268 милиони. Тоа претставува зголемување од 81%.

Економските трошоци за исклучување на Интернет ќе се зголемат за 36% во 2021 година во споредба со 2020 година.

Во меѓувреме, казахстанските власти го прекинаа пристапот до интернет додека ги задушуваа антивладините протести во земјата. Заклучно со 7 јануари, прекините на Интернет чинат 189 милиони.